Jest wartościowym źródłem wielu witamin i minerałów, zwłaszcza wit. B3 oraz potasu. Zawarte są w nich polifenole, tokoferole oraz flawonoidy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów.
Źródło białka i soli mineralnych (fosforu, wapnia), zawiera także witaminy B, C, E oraz B6. Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które związane są z dobrym zdrowiem.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Cenne źródło licznych wartości odżywczych, regularne spożycie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni przed chorobami serca i rakiem. Ziarna słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty jak cynk, magnez, żelazo, selen, potas i wapń. Nasiona są bogate w witaminy A, B, B1, B2, B6, D oraz dużą zawartość wit. E.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Posiadają w swoim składzie cenne dla zdrowia witaminy (A, E, C, K oraz z grupy B) a także składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i magnez. Największą jednak zaletą jest wysoka zawartość potasu, który wspiera pracę mięśni szkieletowych oraz wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi.
Jest wartościowym źródłem wielu witamin i minerałów, zwłaszcza wit. B3 oraz potasu. Zawarte są w nich polifenole, tokoferole oraz flawonoidy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów.