Podkategorie
Rośliny strączkowe
Kwas cytrynowy to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów. Ma postać bezbarwnych kryształów lub białego proszku o silnym i charakterystycznym zapachu cytryny. Kwas cytrynowy jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności, a także w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i chemicznym.
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej.
PRODUKT NATURALNY, WYSOKIEJ JAKOŚCI Siemię lniane zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości w rybach. Ponadto stanowi naturalne źródło cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Ziarna lnu charakteryzują się również wysokim...
Komosa ryżowa, zaliczana do zbóż alternatywnych, ze względu na szereg korzystnych dla zdrowia właściwości może być stosowana jako dodatek do wielu produktów spożywczych i dań. Jest wykorzystywana od tysięcy lat i stanowi cenny składnik diety. Nie bez powodu zalicza się ją do superfoods, czyli produktów o ponadprzeciętnych właściwościach prozdrowotnych.