Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, która pochodzi ze słonecznej...
Pieprz cayenne to bardzo ważna pozycja w diecie – pasuje do dań...
Szczypiorek to bylina z rodziny czosnkowatych. Cechuje się specyficznym,...
Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i...
Kurkuma to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych, który...
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków....
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków....
Ziele angielskie wykorzystuje się do przyprawiania zup, sosów, gulaszów,...
Można go dodawać niemal do wszystkich potraw, oprócz słodkich. Znakomicie sprawdza się do przyprawiania mięs: kotletów i pieczeni. Doskonale podkreśli smak zup, jajek, surówek i sałatek.
Majeranek znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni jako przyprawa. Ze względu na swoje właściwości lecznicze majeranek to sprawdzony naturalny lek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, odchudzanie i nie tylko.
Już od wieków znane są dobroczynne właściwości mięty pieprzowej. Stosowana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, w celu wspomagania trawienia. Substancje zawarte w mięcie rozkurczają pęcherzyk żółciowy, przez co zwiększa się wydzielanie żółci, która ułatwia trawienie tłuszczu.
Kurkuma to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych, który charakterystyczny jest dla tropikalnych regionów Azji. Wykorzystywana jest jako surowiec przyprawowy (stanowi podstawowy komponent mieszanki curry) oraz naturalny barwnik - stosowany przede wszystkim do barwienia żywności oraz tkanin. Jej właściwości prozdrowotne to zasługa kurkuminy, która jej...
Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Oregano wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel.
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, która pochodzi ze słonecznej Prowansji położonej na południu Francji. Ziół tych używa wiele osób, aby wzbogacić smak i aromat dań, m.in. zup, sosów czy sałatek. To nie jest ich jedyna zaleta. Zioła prowansalskie mają wiele właściwości prozdrowotnych.
Kurkuma to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych, który charakterystyczny jest dla tropikalnych regionów Azji. Wykorzystywana jest jako surowiec przyprawowy (stanowi podstawowy komponent mieszanki curry) oraz naturalny barwnik - stosowany przede wszystkim do barwienia żywności oraz tkanin. Jej właściwości prozdrowotne to zasługa kurkuminy, która jej...
Pieprz czarny stanowi doskonały dodatek do większości dań wytrawnych. Jest obowiązkową przyprawą do mięs. Oczywiście pieprz czarny stanowi również obowiązkowy dodatek do zup.
Pieprz cayenne to bardzo ważna pozycja w diecie – pasuje do dań warzywnych i mięsnych, ale często dodaje się go także do deserów. Warto o nim pamiętać nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również właściwości leczniczych. Najważniejsze z nich to działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.
Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.
Wprowadzenie imbiru do zdrowej diety i aktywnego trybu życia jest w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Przyprawa ta odpowiada między innymi za minimalizowanie uporczywych dolegliwości w obrębie układu pokarmowego i przyczynia się do przyspieszenia procesu odchudzania.
Kurkuma to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych, który charakterystyczny jest dla tropikalnych regionów Azji. Wykorzystywana jest jako surowiec przyprawowy (stanowi podstawowy komponent mieszanki curry) oraz naturalny barwnik - stosowany przede wszystkim do barwienia żywności oraz tkanin. Jej właściwości prozdrowotne to zasługa kurkuminy, która jej...