Podkategorie
Bakalie, orzechy, pestki
Cukier i substancje słodzące
Przyprawy i zioła
Suplementy diety
Chemia gospodarcza
Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, wapno, magnez oraz cynk. Siemię zawiera glicerydy kwasu linolowego i olejowego. Działa nie tylko prozdrowotnie, ale poprawia również kondycję skóry, włosów i paznokci.
Są wartościowym produktem dla osób będących na diecie. Sycące i dostarczające dużo energii. Ziarno owsa jest najbogatsze w białko i najlepszy zestaw aminokwasów. Dostarczają witamin z grupy B, oraz minerały jak magnez, potas, wapń, żelazo i cynk.
Są doskonałym źródłem witamin: A, C , E, B1, B2, B3, B6, K. Rodzynki są pełne składników mineralnych takich jak: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, miedzi, potasu oraz manganu.
Jest wartościowym źródłem wielu witamin i minerałów, zwłaszcza wit. B3 oraz potasu. Zawarte są w nich polifenole, tokoferole oraz flawonoidy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów.
Cenne źródło licznych wartości odżywczych, regularne spożycie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni przed chorobami serca i rakiem. Ziarna słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty jak cynk, magnez, żelazo, selen, potas i wapń. Nasiona są bogate w witaminy A, B, B1, B2, B6, D oraz dużą zawartość wit. E.
Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ponadto są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Zawierają ryboflawinę, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń, polifenole, błonnik, karotenoidy i kwas fenolowy, witaminy C, A, E, B6 i K.
Jest doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych takich jak błonnik, potas, żelaza, fosfor, beta-karoten oraz sporo przeciwutleniaczy w tym witaminę C. Suszone morele mają wysoką zawartość witaminy A, C, E, B1, B2 oraz PP (niacyna).
Źródło białka i soli mineralnych (fosforu, wapnia), zawiera także witaminy B, C, E oraz B6. Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które związane są z dobrym zdrowiem.
Znajdziemy w nich szereg witamin (A, C, D, E), witaminy z grupy B (B1, B2), składniki mineralne (żelazo, fosfor, magnez, wapń, mangan, cynk). Pestki dyni zawierają również błonnik, pełnowartościowe tłuszcze roślinne, lecytynę, fitosterole, fitoestrogeny i antyoksydanty.
Jest niezwykle bogata w witaminę B, C, E, a także składniki mineralne jak miedź, mangan, magnez, potas, fosfor i żelazo. Jest ona także bogata w cenne związki antyoksydacyjne, działające przeciwnowotworowo.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Witamina E zawarta w orzechach chroni przed działaniem złego cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych. Orzechy laskowe są skarbnicą potasu, zawierają sporo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.