Cenne źródło licznych wartości odżywczych, regularne spożycie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni przed chorobami serca i rakiem. Ziarna słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty jak cynk, magnez, żelazo, selen, potas i wapń. Nasiona są bogate w witaminy A, B, B1, B2, B6, D oraz dużą zawartość wit. E.
Cenne źródło licznych wartości odżywczych, regularne spożycie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni przed chorobami serca i rakiem. Ziarna słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty jak cynk, magnez, żelazo, selen, potas i wapń. Nasiona są bogate w witaminy A, B, B1, B2, B6, D oraz dużą zawartość wit. E.
Są doskonałym źródłem witamin: A, C , E, B1, B2, B3, B6, K. Rodzynki są pełne składników mineralnych takich jak: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, miedzi, potasu oraz manganu.
Jest wartościowym źródłem wielu witamin i minerałów, zwłaszcza wit. B3 oraz potasu. Zawarte są w nich polifenole, tokoferole oraz flawonoidy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów.
Jest niezwykle bogata w witaminę B, C, E, a także składniki mineralne jak miedź, mangan, magnez, potas, fosfor i żelazo. Jest ona także bogata w cenne związki antyoksydacyjne, działające przeciwnowotworowo.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Witamina E zawarta w orzechach chroni przed działaniem złego cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych. Orzechy laskowe są skarbnicą potasu, zawierają sporo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.