Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, która pochodzi ze słonecznej...
Pieprz cayenne to bardzo ważna pozycja w diecie – pasuje do dań...
Szczypiorek to bylina z rodziny czosnkowatych. Cechuje się specyficznym,...
Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i...
Kurkuma to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych, który...
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków....
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków....
Ziele angielskie wykorzystuje się do przyprawiania zup, sosów, gulaszów,...
Podkategorie
Są wartościowym produktem dla osób będących na diecie. Sycące i dostarczające dużo energii. Ziarno owsa jest najbogatsze w białko i najlepszy zestaw aminokwasów. Dostarczają witamin z grupy B, oraz minerały jak magnez, potas, wapń, żelazo i cynk.
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.
Pozytywny wpływ na zdrowie kaszy jęczmiennej wynika przede wszystkim z obecności dużej ilości błonnika. Kasza jęczmienna to dobre źródło witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B6, Zawiera dużo witaminy B3 (niacyny), która uczestniczy w przemianach metabolicznych, tworzeniu czerwonych ciałek krwi, rozszerza naczynia krwionośne i hamuje toksyczne...
Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek.
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej.
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.
Jagły to najstarsza znana kasza. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
Mąka orkiszowa jasna (630) 1 kg pochodzi z przemielonych i oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera spore ilości białka oraz witamin z grupy B. Stanowi również bogate źródło potasu, fosforu oraz magnezu.
Są wartościowym produktem dla osób będących na diecie. Sycące i dostarczające dużo energii. Ziarno owsa jest najbogatsze w białko i najlepszy zestaw aminokwasów. Dostarczają witamin z grupy B, oraz minerały jak magnez, potas, wapń, żelazo i cynk.
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek.