Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, która pochodzi ze słonecznej...
Pieprz cayenne to bardzo ważna pozycja w diecie – pasuje do dań...
Szczypiorek to bylina z rodziny czosnkowatych. Cechuje się specyficznym,...
Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i...
Kurkuma to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych, który...
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków....
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków....
Ziele angielskie wykorzystuje się do przyprawiania zup, sosów, gulaszów,...
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek.
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej.
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.
Mąka orkiszowa jasna (630) 1 kg pochodzi z przemielonych i oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera spore ilości białka oraz witamin z grupy B. Stanowi również bogate źródło potasu, fosforu oraz magnezu.
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek.
Mąka kokosowa zawiera bardzo dużą ilość błonnika, korzystnie wpływa na pracę jelit oraz wiąże substancje toksyczne. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Sprawdzi się jako dodatek zarówno do słodkich wypieków jak i potraw wytrawnych czy składnik domowego pieczywa. Dodanie mąki kokosowej wzbogaci posiłki w cenny błonnik i antyoksydanty.
Mąka migdałowa zawiera niewiele węglowodanów, lecz jest bogata w zdrowe tłuszcze i błonnik. W związku z tym, ma ona niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia cukier do krwiobiegu i zapewnia trwalsze źródło energii. Ponadto, mąka migdałowa jest bogata w magnez, który również bierze udział w kontroli poziomu cukru we krwi, zmniejszaniu...
Mąka migdałowa zawiera niewiele węglowodanów, lecz jest bogata w zdrowe tłuszcze i błonnik. W związku z tym, ma ona niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia cukier do krwiobiegu i zapewnia trwalsze źródło energii. Ponadto, mąka migdałowa jest bogata w magnez, który również bierze udział w kontroli poziomu cukru we krwi, zmniejszaniu...