Są doskonałym źródłem witaminy A, B6, D, E, K, błonnika pokarmowego oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Dostarczają organizmowi wiele składników mineralnych jak: potas, magnez, fosfor. Garść orzechów dziennie wystarczy, by uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały.
Są świetnym źródłem wielu minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń, fosfor i cynk. Wyróżniają się na tle innych orzechów wyjątkowo wysoką zawartością selenu.
Jagody goji to prawdziwa skarbnica witaminy A oraz C. Duża jest w nich też zawartość błonnika. Nie bez znaczenia jest zawarty w nich kompleks polisacharydowy (LBP). To właśnie on wpływa na glikemię (poziom glukozy we krwi) i prawidłową gospodarkę lipidową organizmu.
Witamina E zawarta w orzechach chroni przed działaniem złego cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych. Orzechy laskowe są skarbnicą potasu, zawierają sporo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Znajdziemy w nich szereg witamin (A, C, D, E), witaminy z grupy B (B1, B2), składniki mineralne (żelazo, fosfor, magnez, wapń, mangan, cynk). Pestki dyni zawierają również błonnik, pełnowartościowe tłuszcze roślinne, lecytynę, fitosterole, fitoestrogeny i antyoksydanty.
Bogate źródło błonnika, białka, wapnia, fosforu i witaminy E oraz wit. z grupy B. Pistacje zawierają mnóstwo antyoksydantów, luteinę, żelazo, magnez, mangan, potas i cynk. Regularne spożywanie pistacji poprawia pracę naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze.
Znajdziemy w nich szereg witamin (A, C, D, E), witaminy z grupy B (B1, B2), składniki mineralne (żelazo, fosfor, magnez, wapń, mangan, cynk). Pestki dyni zawierają również błonnik, pełnowartościowe tłuszcze roślinne, lecytynę, fitosterole, fitoestrogeny i antyoksydanty.
Znajdziemy w nich szereg witamin (A, C, D, E), witaminy z grupy B (B1, B2), składniki mineralne (żelazo, fosfor, magnez, wapń, mangan, cynk). Pestki dyni zawierają również błonnik, pełnowartościowe tłuszcze roślinne, lecytynę, fitosterole, fitoestrogeny i antyoksydanty.