Podkategorie
Rośliny strączkowe
Mąka orkiszowa jasna (630) 25 kg pochodzi z przemielonych i oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera spore ilości białka oraz witamin z grupy B. Stanowi również bogate źródło potasu, fosforu oraz magnezu.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
Mąka migdałowa zawiera niewiele węglowodanów, lecz jest bogata w zdrowe tłuszcze i błonnik. W związku z tym, ma ona niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia cukier do krwiobiegu i zapewnia trwalsze źródło energii. Ponadto, mąka migdałowa jest bogata w magnez, który również bierze udział w kontroli poziomu cukru we krwi, zmniejszaniu...
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej.