Podkategorie
Rozmaryn to dobrze znana przyprawa używana głównie do doprawiania mięs. Jednak olejek rozmarynowy z powodzeniem stosuje się w medycynie naturalnej, gdyż wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Rozmaryn między innymi obniża poziom cukru we krwi czy łagodzi bóle żołądka.
Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.
Koper włoski, nazywany także fenkułem, można wykorzystywać kulinarnie na różne sposoby jako jarzyna i przyprawa, ale przede wszystkim trzeba podkreślać jego właściwości lecznicze. Nasiona kopru zwiększają produkcję soku żołądkowego oraz wydzielanie żółci, usprawniając procesy trawienne. Właściwości rozkurczające wykorzystywane są także u kobiet...
Estragon odznacza się intensywnym korzenno-ziołowym aromatem. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do ryb i owoców morza, duszonych warzyw, ale także do zup czy kremów.
Natka pietruszki jest nieoceniona w kuchni. Nadaje się do przyprawiania tradycyjnych zup, surówek czy mięs. Jest też niezastąpionym dodatkiem do wykwintnych dań z owocami morza. Oprócz walorów smakowych, pietruszka posiada wiele właściwości leczniczych.
Majeranek znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni jako przyprawa. Ze względu na swoje właściwości lecznicze majeranek to sprawdzony naturalny lek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, odchudzanie i nie tylko.