Jagody goji to prawdziwa skarbnica witaminy A oraz C. Duża jest w nich też zawartość błonnika. Nie bez znaczenia jest zawarty w nich kompleks polisacharydowy (LBP). To właśnie on wpływa na glikemię (poziom glukozy we krwi) i prawidłową gospodarkę lipidową organizmu.
Posiadają w swoim składzie cenne dla zdrowia witaminy (A, E, C, K oraz z grupy B) a także składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i magnez. Największą jednak zaletą jest wysoka zawartość potasu, który wspiera pracę mięśni szkieletowych oraz wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi.
Są świetnym źródłem wielu minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń, fosfor i cynk. Wyróżniają się na tle innych orzechów wyjątkowo wysoką zawartością selenu.
Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ponadto są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Zawierają ryboflawinę, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń, polifenole, błonnik, karotenoidy i kwas fenolowy, witaminy C, A, E, B6 i K.
Są doskonałym źródłem witamin: A, C , E, B1, B2, B3, B6, K. Rodzynki są pełne składników mineralnych takich jak: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, miedzi, potasu oraz manganu.
Źródło białka i soli mineralnych (fosforu, wapnia), zawiera także witaminy B, C, E oraz B6. Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które związane są z dobrym zdrowiem.
Bogate źródło błonnika, białka, wapnia, fosforu i witaminy E oraz wit. z grupy B. Pistacje zawierają mnóstwo antyoksydantów, luteinę, żelazo, magnez, mangan, potas i cynk. Regularne spożywanie pistacji poprawia pracę naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.