Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Jest wartościowym źródłem wielu witamin i minerałów, zwłaszcza wit. B3 oraz potasu. Zawarte są w nich polifenole, tokoferole oraz flawonoidy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów.
Jagody goji to prawdziwa skarbnica witaminy A oraz C. Duża jest w nich też zawartość błonnika. Nie bez znaczenia jest zawarty w nich kompleks polisacharydowy (LBP). To właśnie on wpływa na glikemię (poziom glukozy we krwi) i prawidłową gospodarkę lipidową organizmu.
Posiadają w swoim składzie cenne dla zdrowia witaminy (A, E, C, K oraz z grupy B) a także składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i magnez. Największą jednak zaletą jest wysoka zawartość potasu, który wspiera pracę mięśni szkieletowych oraz wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Są świetnym źródłem wielu minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń, fosfor i cynk. Wyróżniają się na tle innych orzechów wyjątkowo wysoką zawartością selenu.
Źródło białka i soli mineralnych (fosforu, wapnia), zawiera także witaminy B, C, E oraz B6. Orzechy włoskie są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które związane są z dobrym zdrowiem.
Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Spożywanie migdałów skutecznie obniża poziom cholesterolu i zwalcza wolne rodniki.
Są doskonałym źródłem witamin: A, C , E, B1, B2, B3, B6, K. Rodzynki są pełne składników mineralnych takich jak: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, miedzi, potasu oraz manganu.